Rundt i Skælskør kommune

Erik Petersen har en fantastisk side med alt fra den gamle Skælskør kommune, bl. a. GÅRDE

klik på computeren herunder så kommer samtlige gårde i Lundby

       :        

Matrikel 12a, Hættegaarden

Matrikel 12a, Hættegården

30-10-2020 Christian Steen Jensen

Jens Bek Pedersens erindringer fra omkr. 1910 nedskrevet 1971

37. Hættegaarden. Karl Hansen

Ved Peder Rasmussens mark hørte den offentlige vej op, til de to sidste gårde var der kun privatvej, denne vej førte også til de såkaldte Ørslevhuse, der var dog hævd for offentlig færdsel på disse veje, Hættegaarden lå øst for denne vej, den lå noget tilbage på markerne så der var yderligere et stykke vej dertil.
På gårdens marker findes 2 kilder, den ene heder Helene kilde, den har før været betragtet som helligkilde, deraf er navnet vistnok opstået, det blev altid kaldt "Hætterne". det var vist i 1856 der var et usædvanligt tørt år i landet, da måtte folk fra Lundby først hente vand i Væverhullet på vejen mod Vedskølle, se side 33, da dette var tømt måtte de hente vandet i Hætterne, de var meget tidligt på vej, for dem der kom sidst var der kun grumset vand tilbage, den næste morgen var kilderne igen fyldt med rent vand.
Jeg har aldrig været på Hættegården, men har set den på afstand, gården blev ejet af en mand der hed Karl Hansen, han stammede vistnok fra Bøgelunde, han var gift med en datter af "gamle Lars Jensen" i Tjæreby, det var en søster til Peder Jensen i Lundby.
Gården var firelænget og tækket med strå, nogle af længerne var vistnok opført i kampesten.