Rundt i Skælskør kommune

Erik Petersen har en fantastisk side med alt fra den gamle Skælskør kommune, bl. a. GÅRDE

klik på computeren herunder så kommer samtlige gårde i Lundby

       :        

Folketælling

1930 Niels Larsen Holst, 14-11-1856

 

Beboere

Matrikel 9a, Højgaard

Bygninger genopbygget efter brand, 1981

Hans Clausen og Karen Nielsdatter

Jørgen Martin Zacharias Holst [367] og Christiane Amalia Richter [368] (11 børn)

efter mandens død i 1893 førte enken gården viddere, hun døde i 1913

Forinden havde 2 sønner overtaget gården Niels Larsen Holst [365] og Christian Frederik Holst [393] de var begge ugifte, Niels døde 1944

04-08-1951 En slægtning Niels Søren Holger Larsen [1648] overtog gården [han var barnebarn til en søster til de 2 brødre]

27-08-2014 Søren Bent Olesen

Jens Bek Pedersens erindringer

17. Højgaard

Længst mod syd på Lundby mark lå en gård mere, den havde ligget øst for vejen, den brændte i 1906, det var en ung pige fra Tjæreby der tjente på gården der ville prøve at ryge en cigar i stakhaven da gårdens folk sov til middag, jeg husker den gamle have lå der endnu i min barndom som et vildnis.
Gården blev opbygget vest for vejen, stuehuset lå med forsiden mkod vejen, det var vistnok gulkalket med cementtagsten, udlængerne var bygget med trempel og paptag.
Der var en mand der hed Jørgen Holst, han døde nogle få år efter gården brændte, jeg husker ham ikke, hans enke levede nogle år efter.
Jørgen Holst var født på Basnæs møllegård, den lå i nærheden af Knurrevang hvor min farfar var født, det var sikkert af den grund, at der var en del sammenhold mellem min fars hjem og familien Holst i min fars barndom, Jørgen Holst's datter Marie, var min faders gudmoder.
Der var tre døtre og to sønner i det hjem [
der var faktisk fem døtre og seks sønner] de to sønner Christian og Niels forblev ugifte hele deres liv, de havde gården i fællesskab, de tre døtre hed Marie, Sofie og så var der en jeg ikke kender navn på, Marie blev gift med en Niels Sørensen i "Tyvshøjgård" på Egeslevlille mark, hun blev tidligt enke, hun havde to døtre, Dorthea og Johanne, ved Johannes giftemål omkr. 1912 delte hun gårdens jord og hun byggede selv sin gård ved vejen mellem Egeslevlille og Tystofte.
Da mine forældre flyttede til Egeslevlille mark i 1917 blev vi naboer, vi havde dog ikke noget samkvem med de folk, Ved Dortheas giftemål i 1918 overtog hun og hendes mand gården, den datter jeg ikke kender navn på var også blevet gift, de havde en landejendom, som de gik nedenom med. de boede senere i Eggeslevmagle, manden kørte omkring og solgte Hesselager margarine fra vogn, der var et par drenge der tit var med på vognen.
Datteren Sofie levede mange år sammen med sine ugifte brødre, lysten til at blive gift manglede vist ikke, der blev fortalt, at da dyrlæge Dalsgaard kom til Skælskør, var han ugift, han boede på Næstvedvej, hver gang Sofie Holst kom der forbi, da manglede hendes cykle luft, hun måtte derind for at låne en pumpe.
I 1915 da der var indkvartering på gården blev hun forlovet med en af soldaterne, han var en del yngre end hende, nogle år efter da han havde fået plads ved Københavns Sporveje blev de gift. Først i tyverne da der kom besparelser mistede han den plads, der blev sagt, at de havde fået en grøntforretning i København.
Da jeg arbejdede på Vestre Kirkegård i København var der en opsynsbetjent der var fra Hesselby, Eggeslevmagle sogn, denne mand har fortalt mig, at han som ung var kommet til bal i Tjæreby Forsamlingshus, det var altså "Venstres" hus, slægten Holst hørte til "Højre", den aften kom Christian Holst forbi i "løftet stemning", han ville også til bal og gik ind, det kunne ikke tillades, og han ville ikke gå godvillig, der blev da håndgemæng ud af det, C. H. havde et meget stort "Kejser Wilhelms Skæg", da var der et par mænd der tog fat i hver side af skæget, og trak ham ud af døren.
Mor fortalte mig, at en dattersøn af Marie havde overtaget gården, den var dengang meget forsømt som sådan en gård let bliver når den bliver drevet af gamle mennesker.
Jeg har aldrig været på gården, og vi havde ikke noget samkvem med de mennesker.
Ved deres markskel i syd sluttede Lundbys marker, der gik kirkestien fra Rødkulle til Tjæreby.

1936-1938

KB-Sylvest Jensen

1948

KB. Sylvest Jensen

1955

KB-Sylvest Jensen